Kulinarne dziedzictwo Gdańska posiada w swoich zasobach receptury smacznych potraw z ryb, drobiu i wielu rodzaju mięs. Przyprawiane zamorskimi aromatami przez ówczesnych kucharzy, wywodzących się z różnych kultur i religii, stawały się one często wykwintnymi specjałami godnymi wiekowego miasta.
Także desery i wszelkiego rodzaju słodkości, w tym czekoladowe, goszczące na gdańskich stołach, były pokazem kunsztu i wyszukanego smaku.
Dwanaście gdańskich manufaktur czekoladowych działających do 1945 roku (z których Lindemann, założona w 1844 roku, była pierwsza na ziemiach polskich) stanowiło awangardę wytwórców słodkości w tej części Europy.
Gdańsk słynął także z wysokiej jakości deserów marcepanowych wytwarzanych ręcznie w manufakturach Mix, Saturn i wspomnianej Lindemann. Nic w tym dziwnego, skoro moda na marcepanowe desery zawitała już w 1806 roku, dzięki książce kucharskiej wydanej w tymże roku w Gdańsku.
Dziś, po dwustu latach, chcemy reaktywować wspaniałe tradycje nadmotławskich manufaktur marcepanowych. Pierwszą oznaką, że warto to robić, jest sukces rynkowy Gdańskich Pralinek Marcepanowych, dla stworzenia których inspirację stanowiła receptura z 1929 roku. Dodatkowym elementem wzbogacającym ich urok jest dekor wykonany z płatków 23-karatowego złota.
Mamy nadzieję, że tegoroczny premierowy Festiwal Marcepana zachęci do pisania nowej historii tego gdańskiego specjału nie tylko tutejszych cukierników, ale także mieszkańców naszego znamienitego miasta.
Bogdan Kwapisiewicz
Prezes
Kapituły Kulinarnej "Gdańskie Smaki"